Brojne aktivnosti u strukturi CK FBiH povodom Nedjelje/Tjedna borbe protiv tuberkuloze

U povodu obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze organizacija Crvenog križa općine Vogošća je održala akciju dobrovoljnog darivanja krvi dana 18.09.2019 godine u prostorijama CK Vogošća. Na akciju se odazvalo 29 dovaoca, od kojih je 18 moglo darovati krv.

Crveni križ općine Stari grad Sarajevo je 19.09.2019. godine proveo aktivnost povodom obilježavanja Nedjelje/Tjedna borbe protiv tuberkuloze /14.-21.09./

Ove godine Nedjelja/Tjedan borbe protiv tuberkuloze obilježava se pod motom “VRIJEME JE DA ZAUSTAVIMO TUBERKULOZU”. 

Tim povodom dr. Maja Muhić /certificirani ljekar CK Stari grad/ održala je predavanja na tu temu u prostorijama Crvenog križa Stari Grad. Cilj ovog predavanja jeste da se svaki pojedinac što detaljnije upozna sa ovom bolešću kako bi mogao na vrijeme prepoznati simptome i javiti se ljekaru, jer je liječenje tuberkuloze najbolja preventivna mjera u sprečavanju širenja zaraze. 

Mladi Crvenog križa općine Stari grad Sarajevo  vršili su distribuciju informativnog materijala i markica NTB.

Predstavnici Crvenog križa Kantona Sarajevo su 18.9. posjetili Kliniku za plućne bolesti «Podhrastovi» u Sarajevu i tom prilikom za bolesnike koji se nalaze na bolničkom liječenju uručili prigodne poklone (sokove, keks, krem namaz i marmeladu).

19.09. JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik u saradnji sa Crvenim križem općine Travnik, povodom Nedjelje/Tjedna borbe protiv tuberkuloze, organizovala je predavanje za učenike Mješovite srednje škole Travnik, Katoličkog školskog centra Travnik i Mješovite srednje tehničke škole Travnik, na temu “Jačanje svijesti građana o potrebi prevencije od TB”.

U Olovu u Nedjelji borbe protiv tuberkuloze održano je niz aktivnosti kao i akcija dobrovoljnog darivanja krvi, gdje je prikupljeno 50 doza. Izvršen je pregled 300 osoba kojima je mjeren krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Anketirano je 250 osoba. Posjećeno je 11 mjesnih zajednica i u njima 32 naselja. Održana su dva predavanja u školama gdje je prisustovalo 78 slušalaca. Vršena je distribucija vrijednosnih markica u školama i mjesnim zajednicama u kojima su boravile ekipe.

U skladu sa smjernicama CK Federacije BiH, mladi Crvenog križa Ilijaš su održali predavanje na temu TB, isticanjem značaja aktivne imunizacije-vakcinacije, podizanje svijesti o očuvanju životne sredine, lične higijene i higijene domaćinstva. Predavanje je održano u OŠ “Hašim Spahić”, 19.09.2019.godine. U toku Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, mladi su dijelili markice u OŠ “Stari Ilijaš”, OŠ “Hašim Spahić” i u SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš.

U Nedjelji borbe protiv tuberkuloze Crveni križ Ilidža je sproveo tradicionalne aktivnosti: Za sedam osoba koje su registrirane kao oboljele od tuberkuloze su uručeni paketi hrane i higijene u suradnji sa Pneumoftiziološkim odjelom Doma zdravlja Ilidža. Izvršena je priprema i štampanje letaka na temu Sedmice borbe protiv TBC – a. U Drugoj osnovnoj školi, u saradnji sa dr. Aminom Ibrahimović – Mahmutović održano je predavanje na temu borbe protiv tuberkuloze te zaštite zdravlja i prevencija bolesti. U školama ove općine distribuirane su markice štampane povodom ove sedmice, gdje su učenici i uposlenici škola imali priliku dati dobrovoljan prilog u zamjenu za markicu. U dva navrata bio je postavljen promotivni pult na kojem su volonteri dijelili edukativni materijal i prigodne markice. Na području općine Ilidža vršeno je plakatiranje i distribucija propagandnog materijala na temu edukacije o ovoj bolesti.

Crveni križ općine Centar u okviru ove Nedjelje organizirao je niz aktivnosti. Akcija darivanja krvi učenika Srednje zubotehničke škole održana je 19.09. Krv je darovalo 20 učenika. U sklopu informativno – edukativnih aktivnosti, vršeno je: prikupljanje humanitarnih priloga u zamjenu za markice, anketiranje stanovništva, distribucija informativno-edukativnih materijala (na javnim mjestima, u školama, zdravstvenim ustanovama…) Info pultovi su bili postavljeni 20. i 21. septembra 2019. godine ispred sarajevske Tržnice. U aktivnostima obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze ove organizacije učešće je uzelo 52 učesnika i stručna služba.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.