Ambasador Republike Turske u BiH: “Pravi prijatelji poznaju se u teškim vremenima. Predstavnici turskog Crvenog polumjeseca su pružili podršku ovoj zemlji”

Donacijom Crvenog polumjeseca Turske drastično su poboljšani uvjeti za smještaj migranata u Unsko-sanskom kantonu, istaknuto je danas u Sarajevu na sastanku predstavnika Društva Crvenog krsta/križa i Crvenog križa Federacije BiH, sa ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Kocom i predstavnicima Crvenog polumjeseca Turske.

Ambasador Turske Koc i koordinator Crvenog polumjeseca Turske za BiH Goksen Yenigul sastali su se u Sarajevu sa predsjednikom i generalnim sekretarom Društva Crvenog krsta/križa BiH Rajkom Lazićem i Brankom Lekom, te generalnim sekretarom Crvenog križa Federacije BiH, Namikom Hodžićem. Sastanku je prisustvovao i predstavnik Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica BiH Željko Lalić.

Tokom sastanka istaknuto je kako BiH i Turska u oblasti humanitarnog rada imaju veoma razvijenu saradnju, na što ukazuje i prošlogodišnje potpisivanje Memoranduma o saradnji u Ankari, između dvaju sestrinskih organizacija Crvenog polumjeseca Turske i Crvenog križa BiH.

Kada je riječ o donaciji Crvenog polumjeseca Turske koja se odnosi na poboljšanje uslova smještaja migranata, istaknuto je kako je ovo najveća i najznačajnija donacija jednog nacionalnog društva.

Ono što su predstavnici Društva Crvenog krsta/križa BiH posebno istakli kao značajno u saradnji s Crvenim polumjesecom jeste činjenica da je Turska zemlja koja je do sada prihvatila više miliona sirijskih izbjeglica, te da je u tom kontekstu za njih vrlo korisno i iskustvo koje ova zemlja ima u borbi s migrantskom krizom. Predstavnici Crvenog križa BiH zahvalili su se ambasadoru i predstavnicima Crvenog polumjeseca Turske.

Koc: Vrlo značajna razmjena iskustva

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc istakao je kako njegova zemlja i BiH imaju vrlo dobre odnose i saradnju, a to se, kako je rekao, ponajbolje moglo vidjeti tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, kada su brojne turske organizacije pravovremeno djelovale i pružile podršku BiH.

“Pravi prijatelji poznaju se u teškim vremenima. BiH je danas suočena s migrantskom krizom i predstavnici turskog Crvenog polumjeseca su pružili podršku ovoj zemlji”, rekao je Koc, naglasivši kako će zahvaljujući ovoj podršci migranti u Unsko-Sanskom kantonu, ali i drugim dijelovima BiH, lakše ući u zimski period.

Dodao je kako je u devet šlepera iz Turske stigla zimska oprema potrebna za smještaj migranata, te da će zasad biti obezbijeđen smještaj za ukupno 3.400 osoba, od čega 2.200 u Bihaću, te smještaj za po 600 osoba u Sarajevu i Mostaru.

Ambasador je podvukao kako je ovo istovremeno i razmjena iskustva.

“Turska je zemlja koja se već godinama suočava s problemom izbjegličke krize i zemlja koja na vrlo učinkovit i uspješan način izlazi na kraj s tim problemom. To je svakako jedno iskustvo. Naše organizacije, u ovom slučaju Crveni polumjesec, svoja iskustva prenose i u BiH. To je svakako ono što treba istaknuti jer je iskustvo u ovom slučaju od velikog značaja”, naglasio je Koc.

Podsjetio je i na činjenicu da će Crveni polumjesec u narednom periodu otvoriti i svoj ured u BiH, te poručio kako je to veoma značajno u kontekstu da misija predstavnika Crvenog polumjeseca neće biti samo u kriznim situacijama, već i pomoć ugroženim kategorijama.

Svaka obitelj će imati svoj mali dom

Generalni sekretar Crvenog križa BiH Branko Leko kazao je kako sa Crvenim polumjesecom imaju dugogodišnju saradnju.

“Tokom naše posjete Ankari, mi smo na terenu mogli vidjeti aktivnosti Crvenog polumjeseca u pomoći migrantima, posjetili smo migrantske centre i vidjeli na terenu sve te aktivnosti kako radi turski Crveni polumjesec”, rekao je Leko.

Na pitanje koliko je doprinijela turska donacija u rješavanju migrantske krize, Leko je rekao kako ona predstavlja značajan doprinos, na način da se dostojanstevnije mogu zbrinuti migranti.

“Ovi šatori će omogućiti koliko-toliko jedan pristojniji obiteljski život. Faktički, svaka obitelj će imati jedan svoj mali dom”, rekao je Leko, te dodao:

“Ovom donacijom su drastično poboljšanji uvjeti za smještaj migranata. Posebno nas raduje činjenica da će dio ovih logističkih kapaciteta ostati u našem vlasništvu, odnosno da će biti korišteni u slučaju potrebe.”

Ekipe Crvenog polumjeseca Turske i Crvenog križa BiH započele su jučer sa postavljanjem šatora za migrante u prihvatnom migracionom centru u nekadašnjoj fabrici rashladnih uređaja “Bira” u Bihaću.

Konvoj humanitarne pomoći turske humanitarne organizacije Crveni polumjesec stigao je u utorak u Bosnu i Hercegovinu, a riječ je o pomoći namijenjenoj migrantima koji su smješteni u privremene kampove nakon što na putu ka evropskim zemljama nisu uspjeli preći granicu ka Hrvatskoj.

Riječ je o 22 velika šatorska krila, 300 šatora različitih dimenzija, 10.000 deka, hiljadu kuhinjskih setova i dvije mobilne kuhinje. Migranti će dobiti i zimsku odjeću.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.