Aktivnosti strukture Crvenog križa Federacije BiH povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba

Danas se obilježava Međunarodni dan starijih osoba u čast poštovanja i brige za starije osobe. Ovogodišnji slogan pod kojim će se obilježiti Međunarodni dan starijih osoba je: „Osobe 60+, računajte na nas“. Izabran je sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da će starenje populacije i populaciona dinamika oblikovati ključne izazove za razvoj sa kojima će se svijet suočiti u 21. vijeku.

U skladu sa tim, delegacija Crvenog križa općine Ilidža posjetila je dom za stare „Vitalis“, te korisnicima usluga uručila prigodne poklone. Crveni križ grada Tuzla organizirao je posjetu korisnicima Centra za njegu i pomoć u kući, a Crveni križ grada Zenica organizovao je izlet u Travnik za 30 korisnika Dnevnog centra za starije osobe koji djeluje pri organizaciji, te posjetu korisnicima Doma za stara lica u Zenici. Delegacija Crvenog križa općine Livno posjetila je starije socijalno ugrožene građane ove općine, te im uručila humanitarne pakete. Crveni križ općine Stari Grad organizovao je posjetu korisnicima kućne njege i uručio im prigodne pakete. Volonteri i uposlenici Crvenog križa općine Vogošća su također posjetili korisnike kućne njege, i uručili im hranu, higijenske potrepštine, posteljinu i deke, te organizovali čišćenje domova korisnika.

 Delegacija Crvenog križa Kantona Sarajevo posjetila je KJU „Gerontološki centar“ Sarajevo, te korisnicima usluga Centra uručila voće.


Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.