Aktivnosti strukture Crvenog križa FBiH tokom Nedjelje/Tjedna Crvenog križa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana (08.05.) i Nedjelje/ Tjedna Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca (08.05.-15.05.), sve općinske organizacije Crvenog križa, u saradnji sa kantonalnim organizacijama, a kroz strukturu Crvenog križa/krsta Federacije BiH planirale su i provode u djelo širok dijapazon aktivnosti.

Ove aktivnosti za cilj imaju promociju organizacije Crvenog križa i njenih principa, te podizanje svijesti građana o značaju i radu naše humanitarne organizacije.

Crveni križ općine Cazin

Dana 08.05. Crveni križ općine Cazin putem medija prezentovao je svoj program obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog križa, organizovao štand za raspodjelu promotivnog materijala, te vršio zamjenu prigodnih markica za dobrovoljni prilog u iznosu od 0,50 KM. Također je organizovana pokazna vježba ekipe prve pomoći ispred prostorija Crvenog križa u Cazinu, mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi, te prijem volontera kod sekretara ove općinske organizacije.

Za 11. 05. ova organizacija planira radionicu za 20 članova podmlatka i prikupljanje pomoći za socijalno ugrožena lica u trgovačkim centrima.

Crveni križ općine Vogošća

Za vikend, 09. i 10.05., volonteri Crvenog križa općine Vogošća prikupljali su prehrambene i higijenske potrepštine u tržnim centrima „Konzum“ za socijalno ugroženo stanovništvo. Prikupljene namirnice će se spakovati u pakete, te uručiti socijalno ugroženima na području ove općine.

Crveni križ općine Ilidža

Na Svjetski dan Crvenog križa, 08.05. ova općina organizovala je akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Javna diseminacija je upriličena 09.05. u prostorijama mjesne zajednice Ilidža-Centar, gdje je novim volonterima objašnjeno djelovanje i značaj ove organizacije. Tokom vikenda, 09. i 10. 05. u tržnim centrima Grand, Mellein i Sara, volonteri su sakupljali namirnice za socijalno ugrožene na području ove općine. U subotu, 09.05. su također učestvovali u sanitetskom obezbjeđenju finalne utakmice A2 lige, koju je igrao KK Burch. Volonteri ove organizacije su, također, učestvovali i u akciji “Let's do it- očistimo Zemlju za 1 dan”, gdje su se pridružili drugim volonterima u čišćenju Bjelašnice.

U nedjelju, 10.05., održan je Sajam Crvenog križa u parku na Ilidži, na kojem su volonteri ove općinske organizacije upoznali građane o svim programskim akrtivnostima koje provode, te praktično demonstrirali postupak reanimacije, šminkali simulirane povrede, dijelili promotivni materijal, a klaun doktor je se družio sa najmlađim posjetiocima.

Crveni križ grada Bihać

Na Svjetski dan Crvenog križa, mladi Crvenog križa Bihać su vršili akciju učlanjivanja građanstva u ovu organizaciju, te mijenjali markice za dobrovoljne priloge u iznosu od 0,50 KM.

Slijedećeg dana, 09.05., u Zavodu za transfuziologiju kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubljankić“ u Bihaću, organizovana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Veliki broj mladih je se odazvao akciji, te se za nekoliko sati prikupilo 25 doza krvi.

Isti dan, volonteri Crvenog križa Bihać i Unsko-sanskog kantona učestvovali su u biciklijadi povodom Dana Evrope. Uz postavljanje promotivnih štandova, volonteri su vršili registraciju učesnika, te dijelili majice. Crveni križ Unsko-Sanskog kantona je učestvovao kao podrška bilicklistima tokom vožnje, zadužen za sanitetsko obezbjeđenje i transport povrijeđenih, kojih srećom nije bilo.

Crveni križ općine Lukavac

U okviru 3. Sajamske biciklijade „List Lukavac 2015“, vožene 09.05., volonteri Crvenog križa općine Lukavac učestvovali su kao tim za sanitetsko obezbjeđenje. Organizator biciklijade bila je NVO Biciklističke staze Bike Tour iz Lukavca.

Uz to, volonteri ove organizacije su učestvovali i na akcijama „Let's do it- očistimo Zemlju za jedan dan“ u Lukavcu i Turiji.

Crveni križ općine Novo Sarajevo

Crveni križ općine Novo Sarajevo je, zajedno sa drugim općinskim organizacijama i Crvenim križem Kantona Sarajevo, 08.05. posjetio Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva.

Volonteri ove općinske organizacije su 09.05., na Vilsonovom šetalištu izveli pokaznu vježbu pružanja prve pomoći, icenrivaši tučnjavu i krađu, sa realističkim prikazom povreda, stanja i oboljenja.

Toko čitave Nedjelje Crvenog križa, volonteri ove roganizacije vršit će distribuciju markica u zamjenu za dobrovoljni prilog od 0,50 KM.

Crveni križ općine Ilijaš

Volonteri ove organizacije su 09. i 10.05. vršili akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga za socijalno ugrožene na području ove općine u tržnim centrima „Konzum“ i „Bingo“.

Crveni križ općine Prozor-Rama

Ova općinska organizacija je, u sklopu obilježavanja Nedjelje Crvog križa, 11.05. organizovala besplatno mjerenje krvnog pritiska i razine šećera u krvi, u saradnji sa Domom zdravlja. Akciji je pristupilo 110 građana.

Crveni križ općine Tuzla

Dana 09.05.2015. godine na kompleksu Panonskih jezera, ova organizacija je održala 21. Gradsko takmičenje iz pružanja prve pomoći na kojem je učešće uzelo 12 ekipa omladine i podmlatka.

Na Kantonalno takmičenje su se plasirale po dvije ekipe iz obje kategorije i to:

Ekipe omladine:

1. Gimnazija “Ismet Mujezinović”

2. Srednja medicinska škola

Ekipe podmlatka:

1. OŠ “Miladije”

2. OŠ “Pazar”

Crveni križ općine Fojnica

Na Svjetski dan Crvenog križa, volonteri ove organizacije su vršili zamjenu markica za dobrovoljni prilog u iznosu od 0,50 KM.

Tokom Nedjelje Crvnog križa, planirano je da se nastavi sa promotivnim aktivnostima, te priključivanje flash mob kampanji.

Crveni križ općine Srebrenik

Ova organizacija je 06.05. održala općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći, na kojem je učestvovalo 7 osnovnih škola. Pobjednička ekipa, ekipa Osnovne škole Duboki Potok će zajedno sa ekipom Crvenog križa učestvovati na kantonalnom takmičenju.

U saradnji sa trasfuziologijom, 07.05. organizovana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi, na koju se odazvalo 55 davalaca, od kojih je 41 dao krv. Istog dana, ova organizacija je pružala uslugu besplatnog mjerenja krvnog pritiska i razine šećera u krvi.

Sastanak sa sekretara ove organizacije sa volonterima upriličen je 11.04., kada je održana i diseminacija.

Crveni križ općine Banovići

Crveni križ općine Banovići u povodu obilježavanja Nedjelje CK od 08.05. do 15.05.2015. vrši distribuciju prigodnih markica po školama i u centru grada na informativnom štandu, gdje se  dijeli promotivni materijal o vrijednostima Crvenog križa.Dana 08.05. i 11.05. održane su edukativne radionice diseminacije širenja znanja o vrijednostima Crvenog križa za učenike osnovnih škola. Tokom vikenda 09.05. i 10.05. za aktivne volontere održane su takođe edukativne radionice o nastanku i vrijednostima Crvenog križa.

Crveni križ općine Čapljina

Dana 09.05. volonteri Crvenog križa općine Čapljina su u prodajnim centrima u Čapljini- Namex, Promex, Konzum i Best prikupljali namirnice za socijalno ugroženo stanovništvo na području ove općine.

Crveni križ općine Gradačac

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa, mladi Crvenog križa općine Gradačac su učestvovali u akciji “Let's Do It- očistimo Zemlju za jedan dan”. Mladi su učestvovali kao sanitetsko obezbjeđenje aktivista koji su se odazvali akciji.

 

   

slika slika slika

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.