Aktivnosti organizacija u strukturi Crvenog križa Federacije BiH povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Kao i svake godine, organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH 14. juna obilježavaju Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Ovaj dan predstavlja priliku da se zahvalimo dobrovoljnim davaocima krvi na najhumanijoj gesti koju jedan čovjek može učiniti- bezuslovno darovati krv za spas života.

Ovogodišnji slogan pod kojim se obilježava ovaj datum glasio je “Ne čekaj da se nesreća dogodi. Šta možeš uraditi? Daruj krv. Daruj odmah. Daruj često”, a naglasak je bio na podizanju svijesti javnosti o činjenici da dobrovoljno davanje krvi spašava živote u prirodnim i drugim nesrećama, te da je neophodno osigurati stabilne rezerve krvi kako bi potrebe transfuzijskih centara i drugih bolničkih ustanova za krvlju bile zadovoljene, a u cilju spašavanja i podizanja kvalitete života povrijeđenih i oboljelih osoba.

Crveni križ grada Bihaća

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, gradonačelnik grada Bihaća, gospodin Šuhret Fazlić ugostio je višestruke darivaoce krvi koji su dobitnici priznanja za preko 50 i 100 davanja.
Gradonačelnik je pozdravio sve prisutne i izrazio veliku zahvalnost za darivaoce koji svaki dan nesebično daruju krv i na taj način spašavaju druge živote.
Ovo je ujedno bila i prilika da se prezentuje rad Crvenog križa grada Bihaća za protekli period te da se pošalje zajednička poruka svim građanima i ukaže na važnost darivanja krvi.

U jutarnjim satima održana je i akcija dobrovoljnog davanja, na kojoj je prikupljeno 20 doza krvi.

Crveni križ općine Stari grad Sarajevo

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u prostorijama Benettona u ulici Ferhadija 11, Crveni križ općine Stari grad Sarajevo u saradnji sa Benettonom i  Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH  uspješno realizovao još jednu akciju dobrovoljnog davanja krvi.  Akcija je trajala od 12 do 16 sati, a odazvalo joj se preko 40 građana.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić i sekretar Crvenog križa Kantona Sarajevo Enaida Višo posjetili su dobrovoljne davatelje krvi na ovoj akciji i uručili im prigodne poklone u znak zahvalnosti za ovaj najhumaniji gest.

Crveni križ grada Zenica

U akciji dobrovoljnog davanja krvi koju je organizovao Crveni križ grada Zenica i Transfuzijski centar KBZ, a povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 14.06. odazvalo se 26 građana.
Prikupljene su 23 doze krvi, a za sve davaoce koji se odazvali akciji obezbijeđen je obrok zahvale i prigodni pokloni.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.