Akcijom darivanja krvi u Starom Gradu obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca

Svake godine 14.06. obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi sa ciljem da se pojača svijest o potrebi i važnosti redovnog dobrovoljnog darivanja krvi. S tim u vezi Crveni križ općine Stari Grad organizirao je akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija je organizirana u saradnji sa Službom civilne zaštite općine Stari Grad Sarajevo i Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH u holu Općine Stari grad Sarajevo u periodu od 11.00 do 15.00 sati.  

U današnjoj akciji učestvovale su 34 osobe, a kako je potvrdila dr Mersiha Zekotić iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, najviše su se odazvali mladi ljudi.

  • Imali smo dosta građana koji prvi put daruju krv, to su uglavnom mlađi ljudi, prva ili druga godina fakulteta i sretni su što su imali priliku da nekome pomognu, a možda i spase život. Darivanje krvi je bezopasno, koristimo jednokratne materijaale koji su sterilni. Sve krvne grupe su zaista potrebne, najpotrebnije su one koje su najzastupljenije na našem području 0+ i A+, ali svakako su i sve ostale dobrodošle – kazala je ona.

O značaju akcije govorila je i Enaida Višo sekretar Crvenog križa Kantona Sarajevo.

  • Danas je Svjetski dan dobrovoljnog darivanja krvi, jedan od najhumanijih programa koje mi imamo u Crvenom križu, tako da ja ovom prilikom čestitam svim dobrovoljnim davaocima krvi ovaj Dan – poručilaje ona.

Akcija je bila otvorena za uposlenike Općine Stari Grad, ali i sve druge zainteresirane građane, a među prvima koji su se odazvali i ovaj put je bio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić. On je istakao dugogodišnju saradnju Općine sa Zavodom za transfuzijsku medicinu i Crvenim križem, naglasivši da se ovakve akcije organiziraju nekoliko puta godišnje.

  • Što se mene tiče, ja sam već godinama dobrovoljni davalac i barem jednom godišnje darujem krv. Pozvali smo i uposlenike i građane da se uključe u akciju i blagovremeno smo to najavili kako bi odziv bio što veći. To je nešto što bi svaki čovjek koji je zdrav trebao da radi. Krv je dragocjena tečnost i može spasiti nekome život, a jedna doza može spasiti tri života – poručio je načelnik Hadžibajrić.

Iz Crvenog križa općine Stari Grad zahavlili su se svim građanima koji su se odazvali akciji te volonterima koji su učestvovali u organizaciji te animaciji građana.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.