Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa grada Široki Brijeg

U akciji dobrovoljnog davanja krvi za učenike i studente Akademije likovnih umjetnosti, koja je provedena u prostorijama srednjih škola u Širokom Brijegu, prikupljeno je 40 doza krvi, a odazvalo se 79 učenika Gimnazije fra Dominika Mandića i Srednje strukovne škole te tri studentice ALU Široki Brijeg.

Iz SSŠ na akciju je došlo 45 učenika, a njih 20 je uspješno darovalo krv. Iz Gimnazije se prijavilo 34 učenika, a njih 18 je dalo krv dok su s ALU Široki Brijeg na akciju došle tri studentice, a njih dvije su uspješno izvršile darivanje.

Učenici koji nisu mogli darovati krv imali su niske vrijednosti krvnog tlaka i hemoglobina. Ipak, u ove dvije akcije, koje su bile podijeljene za učenike Gimnazije i Strukovne, veseli činjenica da je prikupljeno 40 doza krvi, a još više veseli činjenica da se velik broj učenika prijavio te su time iskazali veliko zanimanje i odgovornost, kako za sebe, tako i za članove svoje obitelji.

Doktorica Ana-Marija Ćavar, djelatnica Zavoda za transfuzijsku medicinu SKB Mostar, održala je učenicima predavanje na temu ”Tko sve može darovati krv?” na kojem je učenicima, između ostaloga, objašnjen sam postupak darivanja krvi.

S ovom akcijom Crveni križ Široki Brijeg je zaključio kalendarsku 2016. godinu s osam organiziranih akcija u kojima je ukupno prikupljena 431 doza krvi, a preko 600 Širokobriježanki i Širokobriježana se odazvalo na redovite akcije darivanja krvi.

Crveni križ je učenicima osigurao doručak u ugostiteljskoj radnji ”U Tije”, a škola im je dala dva slobodna dana od nastave.

Sljedeća akcija za građanstvo u Širokom Brijegu održat će se u prvoj polovici siječnja 2017. godine.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.