Akademija za volontere 2015, Bugarska

Akademija za volontere u organizaciji Crvenog krsta Bugarske održana je u Kamčiji (Varna) u periodu od 2-9.9.2015. godine. Akademija se održava već 10 godina i okuplja preko 70  volontera iz cijele zemlje, a ove godine je dobila epitet i međunarodne, te ugostila volontere iz drugih zemalja. Cilj akademije je edukovati volontere o programskim aktivnostima koje nudi CK Bugarske, te nizom treninga stvoriti edukatore koji će svoje znanje prenositi ostalim volonterima u svojim lokalnim organizacijama.

Akakdemiji za volontere, ispred Crvenog križa Federacije BiH i Društva Crvenog krsta/križa BiH, prisustvovala je volonterka Meliha Kovačević.

Učesnici su bili podijeljeni u grupe, a tema ovogodišnje Akadmije je bila Liderstvo kojoj su prisustvovali gosti iz CK Srbije, Hrvatske, Rumunije, Danske, Albanije, BiH, te volonteri iz CK Bugarske. Trening je sastavljen od niza radionica, prezentacija i vježbi, a vodili su ga predavači Maria Hristova – predsjednica mladih CK Bugarske i Nis Sparling – Delegat za mlade u IFRC/MFCK-u. Učesnici ove radionice su kroz diskusiju i rad u grupama predstavljali način rada CK u njihovim zemljama, razmjenjivali dobra i loša iskustva, te primjere dobre prakse. Nis Sparling je prezentovao rad mladih CK-a u Evropi, mogućnosti koje nudi CK i određene programe/projekte. Akcenat je stavio na program i aktivnosti IFRC-a Y.E.S. (Youth Engagement Strategy) kojom se želi unaprijediti položaj mladih, te poboljšati njihovo znanje i razne vještine u Nacionalnim društvima. Iz ovog programa je urađena vježba Youth Engagement Assessment koja pokazuje najveće probleme sa kojima se susreću mladi i način na koji se ti problemi mogu riješiti, te vježba koja govori o profilima ljudi koji su potrebni svim nivoima strukture CK-a. Također je predstavljen YABC program (Youth as Agents of Behavioural Change) koji predstvalja inicijativu za promociju i promicanje kulture nenasilja i mira, te kojim se želi promijeniti razmišljanje mladih.

Nakon prvog dijela Akademije, uslijedila je svečana ceremonija dodjele certifikata. Svako veče bio je upriličen poseban i drugačiji večernji program, a najupečatljivija je bila ”Internacionalna večer” gdje su učesnici predstavljali svoju zemlju.

Drugi dio Akademije se sastojao iz radionica vezanih za određene teme kao što su: Made in Bulgaria (Tradicija Bugarske), Stay Strong (Spasilaštvo na vodi, tehnike spašavanja i sl), Music (Pjevanje i sviranje), Dance (Razni plesovi) i dr. Ja sam prisustvovala radionicama ”Made in Bulgaria” gdje smo učili tradicionalno bugarsko kolo, historiju Bugarske, te pravili tradicionalno jelo banjicu. Svaka grupa je tokom 3 dana pripremala performans koji je izvela na posljednjoj večeri. Posljednji dan su upriličene razne igre tj. ”Adventure with BRCY” (Avantura sa Mladima Crvenog krsta Bugarske) gdje su grupe imale razne zadatke kao što je prepoznavanje principa CK, smišljanje pjesme, poligoni na plaži i sl.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.