Međunarodni dan hrane-16.10.
Na Međunarodni dan hrane, 16. Oktobar koji su još 1979. utemeljile zemlje članice UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), ove se godine želi ukazati na povezanost zdravlja ljudi s prehrambenim lancem i naglasiti važnost dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane. Prema posljednjim podacima o prehrambenoj nesigurnosti u svijetu svaki osmi čovjek je gladan, dok se istovremeno svake godine baci nevjerovatnih 1,3 milijarde tona hrane.
Trenutno je 842 miliona ljudi u svijetu lišeno dovoljnih količina hrane, a prema podacima Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) od pothranjenosti pati 26 odsto djece koja pokazuju zaostalost u razvoju, dok 1,4 milijarde ljudi ima prekomjernu težinu, od toga je 500 miliona pretilih.Najveći broj neuhranjenih, njih 827 miliona, živi u zemljama u razvoju. Oni čine 14,3 posto stanovništva u ovim državama.
Organizacije UN-a su nedavno objavile da je svaki osmi stanovnik planete hronično neuhranjen i upozorile su svjetske lidere da pojedini regioni neće ispuniti cilj koji su svjetski lideri usvojili na sastanku u UN 2000. godine, da se do 2015. godine prepolovi broj gladnih u svijetu.U dokumentu se naglašava da je povećanje produktivnosti poljoprivrede i dostupnosti hrane ključno za smanjenje gladi, čak i u zemljama gdje je siromaštvo rašireno.
U novom izvještaju o problemima prehrane svjetskog stanovništva, agencije UN procjenjuju da je u periodu od 2011. do 2013. godine bilo 842 miliona hronično neuhranjenih ljudi, odnosno 12 posto svjetske populacije. To je za pet posto manje nego u periodu od 1990. do 1992. godine. U periodu od 2010. do 2012. godine u svijetu je bilo 868 miliona neuhranjenih ljudi, a 2009 godine 1,02 milijardi.