5.12.-Međunarodni dan volontera

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1985. godine (Rezolucija 40/212) proglasila 5. decembar za Međunarodni dan volontera za ekonomski i socijalni razvoj, kao podsjećanje na datum kada je 1970. stvoren Program za volontere Ujedinjenih nacija (UNV).

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana volontera je isticanje značaja volonterizma u međunarodnom pokretu za razvoj, povećanje svijesti o značaju doprinosa dobrovoljnog angažovanja i podsticanje što većeg broja ljudi da ponude svoje volonterske usluge.Ovo je i jedan od načina da se uputi poziv zajednici da prizna volonterski rad (prednost kod upisa na fakultet, zapošljavanja i slično).
Crveni križ Federacije BiH implementira programske aktivnosti uz učešće i doprinos 3.876 aktivna volontera. U okviru socijalnih aktivnosti (program kućne njege, nedjelja solidarnosti,priprema i odgovor u slučaju prirodnih nesreća) aktivno je oko 539 volontera, u programu Prve pomoći volontira 525 osoba, u programu Svjesnost o postojanju mina aktivna su 243 volontera. Ostali, uglavnom mladi volonteri njih oko 1.650 učestvuje u edukacijama u programu Prve pomoći, programima u oblasti zdravstvenog prosvjećivanja (reproduktivno zdravlje, dobrovoljno davalaštvo krvi, dan i nedjelja borbe protiv tuberkuloze) programu svjesnosti o postojanju mina, te aktivnostima na obilježavanju značajnih datuma. Oko 600 volontera je aktivno u oblasti rukovođenja organizacijom Crvenog križa u strukturi.
Crveni križ Federacije BiH, povodom Međunarodnog dana volontera (05.12.2010.), u subotu 04.12. 2010. godine u Motelu Otoka u Donjem Vakufu sa početkom u 11 00 sati organizira Tematsku konferenciju mladih Crvenog križa FBiH.
Na Konferenciji će biti obrađene slijedeće teme: Zakon o mladima Federacije BiH, Pravila o organizovanju i djelovanju mladih Crvenog križa FBiH, te Mladi u strukturi Crvenog križa FBiH.Povodom obilježavanja ovog značajnog dana planirana je i posjeta volontera CK općine Donji Vakuf korisnicima programa kućne njege. (11 30-12 30 sati).
S ciljem isticanja značaja volonterizma i povećanja svijesti javnosti o značaju dobrovoljnog angažovanja pojedinaca-volontera Crvenog križa u dane 4 i 5.12.2010.godine organizacije Crvenog križa općina Centar, Novi Grad Sarajevo, Živinice,Srebrenik, Čitluk, Stolac Neum, Konjic, će provoditi aktivnosti podjele paketa hrane, higijene i pelena korisnicima kućne njege.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.