4. april – Međunarodni dan borbe protiv mina

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utiču na živote miliona ljudi. Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života, a gotovo 20 muškaraca, žena i djece svakodnevno bude ubijeno ili osakaćeno. Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenja minama pa je život stanovnika u stalnoj opasnosti.

Danas, kad se borimo sa nevidljivim neprijateljom, gotovo sva naša pozornost je upućena na #CoViD19. Ali srceparajuća istina je da u Bosni i Hercegovini se nalazi još jedan, često nevidljivi, neprijatelj na kojeg polako zaboravljamo. Taj neprijatelj je u zadnjih 25 godina odnio 617 života i povrijedio 1767 osoba.

Na današnji dan, Međunarodni dan upozoravanja na mine i neeksplodirana ubojita sredstva, želimo vam nametnuti novu parolu, kad ne bude bilo potrebe za trenutnom: #ostanikodkuće, a to je #ostanivanminskihpolja .

Podaci govore da je preko 95% minskih polja u BiH obilježeno, ali isto tako da se većina nesreća desila u obilježenim minskim poljima, što znači da su u potpunosti mogle biti izbjegnute. Zbog toga voljeli bi još jednom da apeliramo na sve vas da se pridržavate sljedećeg:
•Ne približavajte se obilježenim područjima.
• Ne idite na nepoznata mjesta (pogotovo ne na mjesta na kojima su u prethodnim ratovima bila linijska razgraničenja).
•Ukoliko primijetite nešto sumnjivo (kutiju od municije,granate,bombe,mine i sl.) ostanite na mjestu u kojem ste se zatekli i pozovite 121.
•Ukoliko zateknete osobu u minskom polju ostanite na sigurnom, pozovite 121, razgovorajte sa osobom-pokušajte je smiriti.
•Ne ulazite u napuštene kuće, zgrade i druge objekte.

Protivminske aktivnosti u BiH obustavljene su zbog pandemije korona virusa ali i neimenovanja članova Komisije za deminiranje pri Vijeću ministara BiH, kojima je istekao mandat, čime je onemogućeno produženje akreditacije  za većinu deminerskih organizacija u BiH, pa tako i za Federalnu upravu civilne zaštite čiji su demineri svakodnevno radili na čišćenju minskih polja i uklanjanju i uništavanju minsko – eksplozivnih sredstava.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.