Održan trening trenera “Zdravlje u kriznim situacijama” za balkanska nacionalna društva

U periodu od 05. do 07.10.2021. godine odjel za zdravstvo Međunarodne Federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca za Evropu organizirao je trening trenera iz oblasti Zdravlje u kriznim situacijama za balkanska nacionalna društva.

Cilj treninga bio je proširiti znanja i osnažiti vještine zdravstvenog osoblja u nacionalnim društvima kako bi pravilno i pravovremeno reagovali u kriznim siutacijama, a posebno onim koje predstavljaju rizik za zdravlje.

Na treningu su učestvovali predstavnici Crvenog krsta Crne Gore, Crvenog krsta Srbije, Crvenog krsta Sjeverne Makedonije, Crvenog krsta Albanije, kao i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. Ispred DCKBiH učešće su uzeli Dr Jasmina Bukejlović – predsjednica komisije za zdravstvo u Crvenom krstu Republike Srpske i Jasmin Nikšić – stručni saradnik za zdravstvo i krizne situacije u Crvenom križu Federacije BiH.

Teme treninga bile su zdravlje i prva pomoć u lokalnim zajednicama, kontrola epidemija i mobilizacija volontera i lokalnih zajednica u kriznim situacijama, a tokom radionica govorilo se o prirodnim katastrofama i uticaju na zdravlje i život, Sphere standardima, procjeni zdravstvenih potreba, WASH programu, masovnim povrijeđivanjima, zdravlju migranata, odgovornostima zajednice u kriznim situacijama, uticaju klimatskih promjena na zdravlje i sl.

Od posebnog značaja bile su radionice sa temom izrade plana hitne akcije i mogućnostima apliciranja za međunarodnu pomoć u slučaju katastrofa.

Ovaj trening dio je projekta koji Međunarodna Federacija društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca zajedno sa USAID-om provodi na području Balkana kroz treninge trenera iz prve pomoći, psihosocijalne podrške i zdravlja u lokalnim zajednicama. U strukturi DCKBiH slične aktivnosti će se realizovati u narednom periodu.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.