Održano 16. Federalno takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju programa “Upozoravanje na opasnost od mina“

Crveni križ Federacije BiH u sklopu obilježavanja Nedjelje/Tjedna “Upozoravanja na opasnost od mina” (03.12.-10-12.) organizirao je 16. Federalno takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju programa “Upozoravanje na opasnost od mina”. Takmičenje je održano 06.12.2014. godine u Hotelu „Grand“ Sarajevo. Pomenutom takmičenju prethodila su općinska, odnosno kantonalna takmičenja osnovnih škola.

Učesnike su pozdravili i poželili im uspjeh u takmičenju predsjednik mladih Crvenog križa FBiH, Jasmin Nikšić,  ispred DCK BiH Lea Kujundžić, te pjesnik Namik Tarabić koji je specijalno za tu priliku izrecitirao pjesmu posvećenu takmičenju.

Takmičenje je otvorio Predsjednik Crvenog križa Federacije BiH g. Ivo Juričević. Žiri u sastavu predsjednik, Lejla Sušić (ICRC), Darko Kalaš (FUCZ) i Suad Baljak (FUCZ) je pratio i ocjenjivao takmičare. Na takmičenju su učestvovala po tri predstavnika iz sedam kantona, koja su prethodno pobjedila na općinskom i kantonalnom takmičenju. Učenici su se takmičili u rješavanju zadataka vezanih za poznavanje mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Plasman ekipa po završetku takmičenja je bio sljedeći:

Ekipa O.Š. “Fra Lovro Karaula”-Livno (Kanton 10) je osvojila prvo mjesto. Drugo mjesto je osvojila ekipa O.Š. “Behaudin Selmanović” iz Sarajeva (KS),  dok je treće mjesto pripalo ekipi O.Š. “Hajderovići” iz Zavidovića (ZE-DO kanton).

Svim učesnicima takmičenja uručene su zahvalnice. Pobjedničkoj ekipi, drugoplasiranim i trećeplasiranim uručeni su pehari i medalje.

Svaki član ekipe je na poklon dobio skromne darove od Crvenog križa Federacije BiH, CD-ove, autora Namika Tarabića pod nazivom „I bit ću davatelj krvi“ i „Tata pusti cigarete“, te knjigu „ I ja sam iz Srebrenice“ novinara Fikreta Hodžića koji je prisustvovao takmičenju i uručio je lično sa potpisom svim učesnicima.

Federalno takmičenje iz programa «Upozoravanje na mine» je manifestacija koja ima za cilj da provjeri osposobljenost učenika osnovnih škola iz ove oblasti, jer stanovništvo BiH mora naučiti živjeti sa minama, a najbolji vid samozaštite je znanje o ispravnom ponašanju. Ova takmičenja se organizuju još od 1998. godine i postala su dio tradicionalnih aktivnosti Crvenog križa. : 1.3em;”>Broj osoba educiranih iz programa ”Upozoravanje na mine” je oko 5.830 (2013.godina).

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.