12.08. – Sretan Svjetski dan mladih!

Svake godine se 12.08. širom svijeta obilježava Svjetski dan mladih pod globalnom porukom Ujedinjenih naroda. Ovogodišnji slogan za obilježavanje Svjetskog dana mladih glasi: „Unaprjeđenje obrazovanja“ i ima za cilj istaći napore koji se ulažu da bi obrazovanje postalo važnije, ravnopravnije i dostupno za sve mlade. Organizacije koje rade sa mladima unaprjeđuju obrazovanje putem partnerstva sa vladama, obrazovnim ustanovama i drugim sudionicima, lobirajući i zagovarajući obrazovne politike i razvijajući komplementarne programe obuka. Angažman mladih ključan je za postizanje unaprjeđenja obrazovanja  za uključivi i održivi razvoj mladih u širem smislu, bilo da se radi o očuvanju zdravlja, prevenciji oboljenja, okolišu i klimatskim promjenama, jednakosti spolova, smanjenoj nejednakosti i diskriminaciji, izgradnju miroljubivoga društva i sl.

Vodeći se dobrom praksom i iskustvom Crvenog križa u neformalnom obrazovanju i edukaciji stanovništva, a posebno mladih, prijedlog je da u povodu Svjetskog dana mladih sve organizacije Crvenog križa u strukturi Crvenog križa Federacije BiH stave akcenat na organiziranje različitih edukacija za mlade Crvenog križa, ali i mlade iz lokalnih zajednica koristeći Peer metodu – Mladi mladima. Neke od tema mogu biti „Prevencija ovisnosti“, „Prevencija prenosa HIV-a“, „Dobrovoljno davalaštvo krvi“, „Prva pomoć“, te diseminacija o Crvenom križu uz učlanjivanje novih volontera kako bismo osnažili mrežu mladih volontera.

Kao i svake godine i ove godine preporuka je da organizacije Crvenog križa 12.08. organiziraju prijem za lidere mladih i/ili svečane sjednice Predsjedništva mladih, kampove i druženje za mlade, kako bismo se na neki način zahvalili svim mladim ljudima koji svoje slobodno vrijeme ulažu za provođenje mandata naše organizacije.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.