11. Federalni susreti darivalaca krvi: Priznanja za najbolje među nama

Crveni križ Federacije BiH tradicionalno, u okviru redovnih djelatnosti provodi aktivnosti motivisanja i organizacionog okupljanja dobrovoljnih davalaca krvi.

Ovogodišnji 11. Federalni susreti dobrovoljnih davalaca krvi su održani 15.06.2019. godine u Grudama. Organizator susreta je bio Crveni križ Federacije BiH, a domaćin susreta je bio Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke.

Pored predsjednika Crvenog križa Federacije BiH Ive Juričevića i generalnog sekretara Crvenog križa Federacije BiH Namika Hodžića skupu su prisustvovali, Hasan Topalović, predsjednik Skupštine Društva Crvenog krsta/križa BiH, sekretari organizacija Crvenog križa kantona i općina, predstavnici Zavoda za transfuzijsku medicinu SBK Mostar i sekcije DDK Termoelektrane Kakanj.

U uvodnom obraćanju generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, Namik Hodžić, je istakao da  je ovo prilika da se zahvalimo svim dobrovoljnim davaocima krvi za poklon koji život znači, te da podignemo svijest o potrebi redovnog davanja krvi kako bi se osigurala kvalitetna, sigurna i dostupna krv i krvni sastojci za pacijente kojima je potrebna

Predsjednik Crvenog križa Federacije BiH, Ivo Juričević, je zvanično je otvorio 11. Federalne susrete dobrovoljnih darivalaca krvi, istakavši da su ova priznanja mali znak zahvalnosti za sve što darivaoci krvi čine, te čestitao 14. juni/lipanj – Svjetski dan darivalaca krvi.

Ove godine su dodijeljena 123 priznanja, i to:

16 Zlatni znak (100+ darivanja za muškarce, 75+ darivanja za žene)

32 Srebrni znak (75-99 darivanja za muškarce, 55-74 darivanja za žene)

75 Srebrna plaketa (50-74 darivanja za muškarce, 37-54 darivanja za žene)

Nakon dodjele priznanja, uslijedio je sportski dio susreta, a snage su odmjerene u, potezanju užeta, trčanju u vrećama, šahu, pikadu, boćanju i utrci na daskama. Najboljima su uručeni pehari i medalje.

Potezanje užeta: ekipa Posušja

Trčanje u vrećama: Mehrudin Tukić

Šah: Emin Glumčević

Pikado: Ivica Bošnjak

Boćanje: ekipa Gruda

Utrka na daskama: Dževad Mahmutagić, Himo Pašić i Nerfid Džananović

Druženjem uz zajednički ručak zatvoreni su 11. Federalni susreti dobrovoljnih davalaca krvi.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.