1. OKTOBAR/LISTOPAD MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

1. oktobar/listopad se diljem svijeta obilježava u čast poštovanja i brige za stare osobe.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Ovaj dan je rezultat Skupštine UN od 1982. godine koja je na osnovu istraživanja potreba starih osoba sazvala međunarodnu Skupštinu o starenju i iste godine na Generalnoj skupštini potpisan je interni plan akcije obilježavanja Međunarodnog dana starijih. Tada je promovirano 18 principa koji su pretvoreni u politike, praktične programe i aktivnosti unutar pet kategorija: Nezavisnost, Učešće, Briga, Samoispunjenje i Dostojanstvo starih ljudi.Dramatično povećanje broja starih osoba u svijetu nam daje obavezu osigurati da društvo kontinuirano brine o starim osobama.Ovaj dan je prilika da se i glasnije progovori o pravima ljudi koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike često vrlo teški, au nekim slučajevima ispod dostojanstva čovjeka.
Kao i predhodnih godina CKFBiH će na prigodan način obilježiti Međunarodni dan starijih osoba obilaskom Domova starih širom Federacije i uz druženje i razgovor i podjelu prigodnih paketa pokušati da im pokaže da nisu sami . Predstavnici Crvenog križa FBiH i Crvenog križa Zeničko-Dobojskog kantona posjetit će danas JU “Dom za stara lica Zenica”, kojom prilikom će štićenicima te ustanove biti uručeni paketi higijenskih potrepština i prehrambenih artikala. Crveni križ kantona Sarajevo će ovaj dan obilježiti obilaskom domova starih osoba, i uz druženje i razgovor i podjelu prigodnih paketa pokušati da im pokaže da nisu sami . Crveni križ Tuzlanskog kantona je aktivnosti na obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba započeo jučer, 30.09. priređivanjem priredbe za stare osobe u gradskom pozorištu, te otvaranjem Osnovnog Centra za stare osobe.

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine povodom 1. oktobra/ listopada – Međunarodnog dana starih, svim sugrađanima koji su zakoračili u jesen života upućuje iskrene čestitke.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.