Svjetski dan dobrovoljnih darivalaca krvi – 14.06.

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih darivalaca krvi (14.06.) Crveni križ Federacije BiH svim dobrovoljnim davaocima upućuje iskrene čestitke i zahvalnost za istinsku humanost koju svakodnevno pokazuju darivanjem krvi kojom spašavaju ogroman broj bolesnih i povrijeđenih građana naše zemlje.

Tema kampanje za ovogodišnji Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je “Sigurna krv spašava živote” pod sloganom “Daj krv i učini svijet zdravijim”. Ideja je fokusirati se na doprinos koji pojedinac – davalac može dati u cilju poboljšanja zdravlja ostalih u zajednici.

Davanje krvi potrebno je u cijelom svijetu kako bi se pojedincima i zajednicama osigurao pristup sigurnoj i kvalitetno osiguranoj krvi i krvnim proizvodima i u normalnim, i u hitnim situacijama.

Kroz kampanju pozivamo sve više ljudi širom svijeta da dobrovoljnim darivanjem postanu spasioci.

Naime, svakih nekoliko sekundi, nekome, negdje, potrebna je krv. Transfuzijom krvi i krvnih produkata spašavaju se milioni života svake godine. A samo jednom dozom darovane krvi mogu se spasiti i do tri života.

Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća i da je zdravlje ljudsko pravo te da svi, u svakom momentu, i bilo gdje u svijetu, trebaju imati pristup sigurnoj transfuziji krvi.

Činjenica je da se dovoljne količine krvi mogu obezbijediti samo redovnim davanjem ove dragocjene tečnosti.

Inače, Crveni križ Federacije BiH kroz strukturu, koju čini 10 organizacija Crvenog križa kantona i 79 organizacija Crvenog križa općina, godišnje u prosjeku organizira oko  530 akcija prikupljanja krvi u kojima učestvuje oko 22.500 davalaca. Tokom godine se u akcijama prikupi oko 32.000 jedinica krvi.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.