Struktura Crvenog križa Federacije BiH obilježava 1. oktobar/listopad- MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

U četvrtak, 1.oktobra/listopada, obilježava se Međunarodni dan starijih osoba u čast poštovanja i brige za starije osobe. Ovogodišnji slogan pod kojim će se obilježiti Međunarodni dan starijih osoba je: „Osobe 60+, računajte na nas“. Izabran je sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da će starenje populacije i populaciona dinamika oblikovati ključne izazove za razvoj sa kojima će se svijet suočiti u 21. vijeku.

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osobe 2015. godine ima za cilj da ukaže javnosti da je uvažavanje demografskih trendova i socijalna inkluzija starijih osoba od presudne važnosti za kreiranje održive urbane sredine koja promoviše jednakost, blagostanje i prosperitet zajednički za sve građane.

Struktura Crvenog križa FBiH će tim povodom organizovati posjete korisnicima programa kućne njege, obilazak domova i ustanova za stare osobe, te različite promotivne aktivnosti.

Trend migriranja stanovništva širom svijeta iz ruralnih u urbanu sredinu se odigrava rekordnom brzinom, tako da se procjenjuje da će svaka 6. osoba od njih 10 živjeti u urbanoj sredini do 2030. godine. U skladu sa procesom urbanizacije, broj starijih osoba raste najbrže u urbanim sredinama i to u zemljama u razvoju. Ova dva fenomena zajedno dovešće do toga da će broj ljudi preko 60 godina života u gradovima narasti do preko 900 miliona do 2050. godine- i činiće četvrtinu ukupnog gradskog stanovništva u zemljama u razvoju.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.