Međunarodni dan volontera u strukturi Crvenog križa Federacije BiH

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. decembra 1985. godine. Od tada se svake godine 5. decembra obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Međunarodni dan volontera ove godine obilježili smo pod sloganom „Volonteri djeluju prvi. Ovdje. Svugdje.“ U protekloj, 2016. godini, 2.652 volontera u strukturi Crvenog križa Federacije BiH ostvarila su 265.680 sati volonterskog rada.

Organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH provele su slijedeće aktivnosti:

Stručna služba Crvenog križa Federacije BiH

Stručna služba Crvenog križa Federacije BiH je pored dodjele priznanja “Volonter godine” za 11 najuspješnijih volontera u strukturi izradila čestitku svim volonterima naše organizacije koja se emitovala na led displeju u Sarajevu na lokaciji Čengić Vila. Pored toga, za organizacije u strukturi izrađene su smjernice za obilježavanje ovog datuma, te grafička priprema plakata.

Crveni križ Unsko-sanskog kantona

U organizaciji Crvenog križa USK-a 04.12.2017. godine, u Cazinu u Domu kulture upriličena je svečanost povodom Mađunarodnog dana volontera. Na ovoj svećanosti su uručene zahvalnice “Volonter godine” 2017 CK USK.
Ukupno je uručeno 24 priznanja od čega je 50% mladih. U sklopu toga, Crveni križ ovog kantona je uručio i zahvalnice institucijama i preduzećima koji su pomogli u implementaciji programskih aktivnosti u 2017.godini.
Na svečanosti se obratio Predsjednik CK USK – Husein Kličić, savjetnik Gradonačelnika Grada Cazina Muhamed Samardžić, predsjednica konferencije mladih CK USK Nejra Bešić i Ministar Zdravstva i socijalne politike USK-a dr. Hazim Kapić.
Nakon uručenih priznanja uz podršku Gradonačelnika Grada Cazina, upriličen je ručak za sve prisutne.
Svim dobitnicima iskrene čestitke kao i svim volonterima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. SRETAN 5. DECEMBAR. MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA.
Dobitnici priznanja “Volonter godine 2017.” Crvenog križa Unsko-sanskog kantona su:

Crveni križ općine Cazin: Nedim Mujić, Anel Tahirović, Muhamed Samardžić

Crveni križ općine Bosanski Petrovac: Benjamin Ferizović, Dušanka Šobot, Elma Samardžić

Crveni križ općine Bužim: Nejra Bešić, Ajla Šišić, Ahmet Dekić

Crveni križ grada Bihaća: Mirzet Sagrković, Asim Suljić, Admir Burzić

Crveni križ općine Velika Kladuša: Šaćir Beha, Zorica Mijić

Crveni križ općine Bosanska Krupa: Sabahudin Beširević, Silvio Štancl, Amar Alibabić

Crveni križ općine  Ključ: Melisa Pajić, Amel Ajkić, Nejra Koljić

PREDSJEDNIŠTVO MLADIH CK USK: Emina Žunić, Amila Bešić, Arnela Čataković

INSTITUCIJE I PREDUZEĆA: Ministarstvo Zdravlja i socijalne politike USK-a. Ministarstvo za Boračka pitanja USK-a, Supermarket “NN Redžić”, Bihaćka Pivovara d.d., Farmacija 2011 d.o.o., Latex Doo, Megle d.o.o., H – Bošnjak d.o.o, te A2B EXPRES DELIVERY d.o.o

Crveni križ općine Ilijaš

Obilježavajući ovaj datum, mladi Crvenog križa općine Ilijaš su održali prezentaciju 05.12.2017.godine  u OŠ “Srednje”.

Crveni križ općine Tešanj

Povodom „MEĐUNARODNOG DANA VOLONTERA“ uposlenici Crvenog križa općine Tešanj su obišli dugogodišnje aktiviste – volontere Crvenog križa, te im tom prigodom uručili skromne poklone.

Cilj ove akcije je bio da se pokaže da rad ovih volontera nije zaboravljen i da je njihov doprinos duboko ugrađen u temelje ove organizacije.

To su sada uglavnom  stariji sugrađani, koji su kroz rad u mjesnim zajednicama, radnim organizacijama, školama dali svoj nemjerljiv doprinos kroz volonterski rad u Crvenom križu na skupljanju pomoći, animiranju građanstva na akcije, dobrovoljnom davalaštvu krvi i slično.

Hvala im u ime Crvenog križa, Općine Tešanj, te cjelokupne zajednice za njihov nesebičan doprinos jačanju uloge Crvenog križa općine Tešanj u lokalnoj zajednici i šire.

 

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.