30.07. – Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30.07. je ustanovljen kao Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju podizanja svijesti o ovom problemu u globalnoj javnosti.

Trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svijetu koji utiče na život miliona ljudi širom svijeta i oduzima im njihovo dostojanstvo. 

Prema postojećim analizama identifikovanih slučajeva trgovine ljudima, potencijalni trgovci ljudima mogu biti: partneri/članovi porodice, makroi, vlasnici javnih kuća i menadžeri salona za masaže, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici fabrika i korporacija, bande i kriminalne mreže i ostali. Široki spektar kriminalaca, uključujući makroe pojedince, porodične organizacije, male firme, kriminalne mreže i internacionalne kriminalne organizacije mogu biti trgovci ljudima.

Žrtve trgovine ljudima mogu biti žene, djeca i muškarci prisiljeni, prevareni ili navedeni na prostituciju, kao i bilo koji drugi oblik rada ili usluga, kao što su recimo radnice/i držani u kućama ili na farmama prisiljeni da rade protiv svoje volje.

Prema podacima Ujedinjenih nacija oko 600.000 žena, djece i muškaraca svake godine se nađe u lancu trgovine ljudima.

Borba protiv trgovine ljudima nije odgovornost samo organa vlasti. Svako može da pomogne rješavanju ovog zločina tako što će pokrenuti značajne akcija koje pružaju nadu i pomoć.

Globalnom problemu kao što je trgovina ljudima potreban je globalno rešenje, zbog čega Ujedinjene nacije organizuju Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima, kako bi podigli svijest podstakli javnost i stekli podršku za prevenciju trgovine ljudima.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima glasi: „Posvećeni prema zaustavljanju trgovine ljudima “.

“COMMITED TO THE CAUSE -WORKING ON THE FRONTLINE TO END HUMAN TRAFFICKING”

Crveni križ Federacije BiH je uz podršku rukovodstva mladih Crvenog križa Federacije Bih dizajnirao poster koji će se koristiti za ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima. Također putem zvaničnog Facebook i Instagram kanala biće sprovedena online kampanja na ovu temu, sa edukacijama i edukativno-preventivnim uputama.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.